Behöver du en uppvärmd ratt?

Vissa funktioner har dykt upp i bilar under decennierna som till en början kan ha verkat som överflödiga lyxvaror men som snabbt blev en viktig del av de flesta fordons standardutrustning. En speciell funktion som jag först stötte på för drygt ett decennium sedan som först verkade helt onödig var en uppvärmd ratt, men behöver du en uppvärmd ratt och kommer de någonsin att bli en vanlig standardfunktion i massmarknadsbilar, lastbilar och stadsjeepar?

Om du tror att du inte behöver en uppvärmd ratt beror det förmodligen på att du inte har använt en ännu när du påbörjar en resa i din bil en iskall dag. När du väl har upplevt en uppvärmd ratt som värmer dina händer nästan omedelbart när resten av fordonets interiör är nära att frysa, kommer du aldrig att vilja vara utan en igen.
Vad är en uppvärmd ratt?

En uppvärmd ratt är precis som vilken annan ratt som helst men med tillägg av ett värmeelement inuti för att hålla händerna varma. Vissa uppvärmda rattar har till och med kontroller som låter dig justera temperaturen upp och ner efter din bekvämlighet.

Min första erfarenhet av en uppvärmd ratt

När den globala finanskraschen inträffade 2007/8 arbetade jag i en Land Rover-återförsäljare som försäljningschef, och av flera anledningar tillät inte det enorma företaget jag arbetade för oss att registrera och nya demonstrationsfordon. Att ha personlig användning av en “demo” var en del av vårt ersättningspaket, men dessa demos lades alltid ut till försäljning när de nådde tre månader gamla och min LR3 hade passerat den punkten och såldes.

Den enda demonstrant kvar som inte hade sålts och som inte redan användes av en annan anställd var en Range Rover Vogue. Även om det var en nivå över min lönegrad var det det enda fordonet som fanns kvar för mig att ta mig till jobbet och tillbaka i så jag började använda det. Jag är säker på att du kan känna min smärta?

Hur som helst, jag gjorde mig redo att gå till jobbet första morgonen efter att jag hade kört hem kvällen innan i Range Rover och temperaturen ute var långt under fryspunkten. Efter att jag hade skrapat isen på vindrutan och sidorutorna satte jag mig i Range Rover för att börja pendla och jag märkte att det fanns en knapp på instrumentbrädan för en uppvärmd ratt. Detta var inte en standardfunktion vid den tiden men den som beställde demon från Land Rover måste ha angett den som ett alternativ.

Fram till denna punkt hade jag alltid tänkt på en uppvärmd ratt som en onödig lyxfunktion som bara skulle betalas av någon med mer pengar än vett. Det var dock riktigt kallt inne i Range Rover och eftersom det var en dieselmodell som inte hade en förvärmare, skulle det ta ett bra tag tills värmaren värmde upp kabinen tillräckligt för att jag skulle känna mig bekväm.

Jag skulle därför ta vad jag kunde få i termer av värme och tryckte på knappen för att slå på den uppvärmda ratten. Jag kan bara beskriva det som hände sedan som något av en uppenbarelse. Ingen skulle bli förvånad över att höra att mina händer nästan omedelbart förvandlades från iskalla bihang som jag knappt kunde känna till härliga varma händer som inte kunde vara gladare.

Eftermarknadsuppvärmd kåpa för en ratt

Men mina varma händer gjorde också att resten av mig kändes varmare och bekvämare än jag någonsin skulle ha trott var möjligt tack vare denna fåniga lilla funktion som jag tidigare avfärdat som lite slöseri med pengar.

Under de kommande dagarna tog jag varje tillfälle i akt att tråka ut folk meningslösa med berättelser om glädjen med uppvärmda rattar, och varje topp-spec fordon vi beställde för lager eller för demonstrationsändamål från den tidpunkten och framåt måste ha en uppvärmd ratt Lagt till.

Hur mycket kostar en uppvärmd ratt?

Du kan få en uppvärmd ratt från fabriken som en del av din önskade specifikation, eller så kan du skaffa en eftermarknadsuppvärmd ratt och eftermontera den på nästan vilket fordon som helst. En eftermarknadsuppvärmd rattkåpa är ett billigt alternativ som kan kosta från mindre än $10, men du kan också köpa eftermarknadsrattar som är uppvärmda som kan kosta hundratals dollar eller till och med i fyra siffror.

Eftermarknadsuppvärmda rattkåpor är lite nafsigt om du frågar mig. Om du har en gammal bil som du använder varje dag och du bor någonstans som regelbundet upplever minusgrader på vintern så skaffa för all del en uppvärmd rattkåpa. Det spelar ingen roll hur det ser ut och det kommer att förändra de tidiga morgonpendlingarna i kylan, särskilt om du inte har råd att köpa en bil som kommer med ett uppvärmt hjul. En ersättningsratt som också råkar vara uppvärmd är en dyr modifiering. Om du återställer ett fordon eller arbetar med ett restomodprojekt, gå för all del den här vägen. Du kommer inte ångra det.

För mig är de bästa uppvärmda rattarna de som är monterade på fabriken och om det är ett tillgängligt alternativ för den nya bilen du tittar på, se till att du markerar den rutan. Tyvärr, mycket av tiden en uppvärmd ratten erbjuds endast som en del av ett kallväder- eller vinterpaket som innehåller andra funktioner som du kanske vill eller inte vill ha och det kan lägga till en rejäl summa pengar till fordonets pris.

Låt oss till exempel säga att du vill köpa en helt ny Nissan Rogue SV och att du absolut måste ha en uppvärmd ratt. Det enda sättet du kan få en är genom att lägga till SV Premium-paketet till standard SV-specifikationen. Förutom den läderklädda uppvärmda ratten kommer du också att få uppvärmda framsäten, konstläderklädsel, solskydd bak, ett panoramatak med dubbla paneler, takreling och en eldriven baklucka. Problemet är att denna lilla lott lägger till $2 660 till priset på Rogue SV, vilket är mycket pengar om allt du verkligen ville ha var den uppvärmda ratten.

Diagram som visar värmeelementet i en uppvärmd ratt

Förresten, om du vill veta om några av de allra bästa produkterna, tjänsterna och företagen jag har hittat för att köpa, sälja och hjälpa till med fordonsägande, vänligen kolla in min sida med rekommenderade produkter och tjänster här. Förutom att berätta vart du ska vända dig för att få de allra lägsta priserna på nya och begagnade fordon, täcker jag också ekonomi, försäkringar, delar, detaljer och andra saker också.

Kan du täcka en uppvärmd ratt?

Om du har en uppvärmd ratt bör du inte täcka den med något som kan isolera mot värme, såsom någon typ av rattkåpa eftersom det kan göra att ratten överhettas om den slås på.

Vilka bilar har uppvärmda rattar?

När uppvärmda rattar först introducerades erbjöds de bara som tillval på exklusiva lyxbilar, men allt eftersom tiden har gått har de filtrerats ner till massmarknadsmodeller och högre utrustningsnivåer för de flesta nya bilar kan nu specificeras med en uppvärmd ratt.

Behöver du en uppvärmd ratt?

Ingen behöver faktiskt en uppvärmd ratt men det är en väldigt trevlig funktion att ha om du bor i en del av landet som upplever kraftigt kallt väder på vintern, och när du väl har kört ett fordon med uppvärmd ratt en kall dag du kommer aldrig att vilja vara utan en. Låt möta det; ingen behöver faktiskt luftkonditionering, elektriska fönster eller ens ABS-bromsar, men nuförtiden skulle de flesta av oss inte köpa en ny bil utan dem.

En uppvärmd ratt faller förmodligen inte i kategorin funktioner som en dag kommer att vara standardutrustning på även de billigaste nya bilarna som luftkonditionering är idag, men uppvärmda rattar kommer definitivt att bli allt vanligare och alla lyxbilar kommer förmodligen att ha det innan alltför lång tid.

Add Comment