Bilsäten i konstläder vs äkta läder: Vilka är bäst?

Så länge de flesta av oss kan minnas har det mest överdådiga och lyxiga materialet för bilstolar varit äkta läder. Men eftersom fler och fler bilar nu erbjuder fusk- eller konstläderklädsel såväl som äkta läder, är äkta läder fortfarande det bästa?

Bilsäten i falska eller konstläder är ett bättre val än äkta läder om du inte bara är intresserad av en lyxig bilinredning. Medan bilsäten i äkta läder är “real deal” och onekligen lyxiga i en ny bil, är falskt läder billigare, lättare att rengöra och mycket mer slitstarkt än dyrt äkta läder.

Det går inte att förneka att en bilinteriör i äkta läder ser ut, känns och luktar fantastiskt när den är ny. Men tiden då klädsel i äkta läder är det självklara valet om du har råd i en bil är ett minne blott eftersom nya, moderna bilsäten i konstläder eller konstläder blir bättre och bättre hela tiden. Det är svårt att argumentera mot den rena lyxen och överflöden hos en bilinteriör i äkta läder, men på nästan alla andra sätt är en konstläder- eller konstläderklädsel ett mycket bättre och mer praktiskt val.

Vad är Leatherette?

För många, många år sedan, om du pratade om ett billigt alternativ till äkta läder för en bilinredning, skulle du förmodligen prata om vinyl. Vinyl är inte vad jag kommer att jämföra med läder här, även om läder strängt taget är en typ av vinyl. Det jag ska lägga väskan för är konstläder, som du också kommer att se beskrivas som konstläder, skinn, konstläder, syntetiskt skinn, veganskt skinn, PU-läder, konstläder eller valfritt antal egna namn.

Mercedes-Benz kallar sitt fuskläder MB Tex, BMW kallar sitt fuskläder Sensatec, Lexus fuskläder är Nuluxe och Volkswagen kallar sitt fuskläder V-Tex. Förstår du idén? Jag antar att om de ger det ett snyggt varumärke låter det bättre än “fuskläder” eller “konfektläder”, men det är vad det verkligen är.

Läder är ett konstgjort alternativ till läder och vissa är designade för att se mer ut som den äkta varan än andra. Flera biltillverkare börjar nu försöka vädja till dem som protesterar mot användningen av äkta läder av etiska skäl genom att marknadsföra sina konstläderklädsel som vegan.

Tesla Model X och top-of-the-line Model S är tillgängliga med en vit konstläderklädsel som marknadsförs som vegan, och till och med Bentley sägs överväga att erbjuda ett premium konstläder för veganer även om äkta läder är en av de viktigaste saker de flesta av oss skulle associera med det superlyxiga varumärket.

Falskläder eller konstläder används inte bara för bilbarnstolar heller. Massor av skor, sneakers, jackor, byxor och andra föremål har tillverkats av dessa konstgjorda material. Och precis som bilbarnstolar blir de svårare och svårare att avgöra från äkta läder hela tiden. Förresten, om du vill veta om några av de allra bästa produkterna, tjänsterna och företagen jag har hittat för att köpa, sälja och hjälpa till med fordonsägande, vänligen kolla in min sida med rekommenderade produkter och tjänster här. Förutom att berätta vart du ska vända dig för att få de allra lägsta priserna på nya och begagnade fordon, täcker jag också ekonomi, försäkringar, delar, detaljer och andra saker också.

Är Alcantara en typ av konstläder?

Du kanske kan argumentera för att Alcantara är en typ av konstläder eftersom det är designat för att vara ett icke-djur-härlett alternativ till mocka, men här är jag främst bekymrad över material som är utformade för att efterlikna läder. Jag måste dock säga att Alcantara är ett suveränt material i sig och används ofta i kombination med äkta läder eller konstläder i sportiga bilar eftersom det hindrar föraren eller passageraren från att glida runt lika mycket som de mjukare ytorna. Jag gillar verkligen Alcantara och andra falska mockaklädsel eftersom det ser bra ut, känns bra och håller sig så längre än många andra bilstolsmaterial.

Vad är äkta läder?

Äkta läder har länge ansetts vara det lyxigaste tyget som kan användas för bilklädsel och det är gjort av kemiskt behandlade djurhudar, vanligtvis från kor.

Alla äkta läder är inte skapade lika, och det finns många olika faktorer som påverkar kvaliteten på läder. Saker som avgör lädrets kvalitet är bland annat typen av djur och ras, det dolda lager som används för att underbygga lädret och klimatet eller miljön där djuret levde. Andra saker som har effekt är bland annat arbetarnas skicklighet och hur hudarna har botats eller behandlats.

Om du tror att läder är läder så gå och titta i en Volkswagen Golf med läderklädsel och sätt dig sedan på en Bentley eller en Aston Martin. Och tro det eller ej, kvaliteten på läder skiljer sig också med färgen. Jag hade en gång en kund som var en professionell tapetserare och han köpte alltid en grundläggande Range Rover Sport med tygsäten så att han själv kunde återställa dem i läder som en reklam för sina kunskaper och sin verksamhet. Han berättade för mig att ljusa lädersäten måste använda en mycket högr kvalitet på läder som svart läder döljer en mängd brister som lätt skulle visa sig om lädret färgades vitt eller krämfärgat.

När han berättade att jag gick och jämförde en Range Rover-interiör i svart läder med en elfenbensinredning och jag kunde verkligen se och känna vad han menade. Det visar sig också att bilsäten i ljust läder slits bättre och ser bra ut längre än svarta eftersom en bättre kvalitet på läder används. Dessa ljusa interiörer tenderar inte att spricka och spricka lika lätt med tiden som svart läder, så även om en ljus läderinredning visar smutsen mer och behöver rengöras oftare är det förmodligen ett mer praktiskt val i längden.

Varför falskt läder är bättre än äkta läder

Pris – Det är förmodligen ett djärvt uttalande att hävda att konstläder är bättre än äkta läder, men nuförtiden tror jag verkligen att det är sant. Först och främst är konstläder billigare än äkta läder och det spelar roll av flera anledningar. Till att börja med kommer en ny bil, SUV eller lastbil med inredning i konstläder att kosta mindre att köpa än en med äkta läder.

Utöver det kommer du inte att vara lika orolig eller värdefull över din bils interiör och hur den används och missbrukas om det är konstläder eftersom det inte tar lika mycket att rengöra eller kosta lika mycket att reparera eller byta ut om den blir skadad. En uppsättning ersättningssätesöverdrag i falskt läder kommer sällan att bryta banken, men om du försöker byta ut en hel interiör gjord av äkta läder är det förmodligen bättre att byta fordonet mot ett annat istället.

Hållbarhet – jag kommer att erkänna att det är svårt att slå bilklädsel i äkta läder om du bara behåller ditt nya fordon i ett eller två år och du bara kör genomsnittliga mil. Tyvärr är den stora nackdelen med äkta läder när det blir gammalt och folk har suttit på det i många mil. Läder bär och visar sin ålder mycket mer än konstläder och mycket mer än en slitstark tyginredning allt eftersom tiden och milen går.

Jag har nyligen tittat på att köpa en billig begagnad Mercedes-Benz SLK för lite skoj i sommarvädret. Från omkring 2004 och framåt ser de fortfarande ganska moderna ut och du kan få en med mindre än 100k miles för inte mycket pengar. Problemet för mig är lädersätena.

Även om jag kan klara av ett lite daterat streck, brist på moderna anslutningar och liknande DAB-radio, är jag inte glad över att spendera någon summa pengar på en bil med spruckna, delade eller trasiga lädersäten. Om sätena var gjorda av konstläder, Alcantara eller till och med tyg skulle jag inte tveka, men ingenting får en bil att se gammal och trött ut mer än illa slitna lädersäten.

Bilar med två eller fler rader lädersäten är ännu sämre eftersom baksätena nästan alltid kommer att ha haft mindre användning än de framme. Medan de bakre lädersätena ofta ser lika bra ut som nya i något som en begagnad Saab 93 cabriolet som håller på att bli på många år, kommer framsätena – särskilt förarsätet – ofta att se gamla, slitna, trötta och förbi sitt bästa.

För mig dödar det hela atmosfären. Och som någon som mestadels har ägt och kört nya bilar under hela mitt liv och karriär, kan jag bara inte ta avstånd med bra pengar för något som ser ut och känns så gammalt och trött som en bil med slitna lädersäten.

Nackdelar med konstläderbilsäten

Nu är det här saker och ting börjar bli lite omtvistade; det gör de åtminstone vad jag är orolig. Eftersom läder är en naturlig produkt kommer du ofta att höra folk säga att det “andas” bättre än konstgjorda material och detta gör det bättre än läderimitation när det kommer till varmt väder.

Även om jag är ganska glad över att erkänna att falska lädersäten kan bli klibbiga och extremt varma i varmt, soligt väder, är jag också gammal nog att minnas många som sa exakt samma sak om äkta läderklädsel innan konstläder av god kvalitet blev lika populärt som det är idag. Om du vill tro att betala extra för bilsäten i äkta läder kommer att hålla dig torrare och fräschare i det varma vädret så lycka till. De kanske om de också är luftkonditionerade, men annars tror jag att det är oavgjort mellan de två.

Ett annat upplevt problem med konstläder är att en del människor är sugna på det och bara tänker på det som en dålig relation till äkta läder och något du bara har om du inte har råd med det äkta. Det kan ha varit en rättvis kommentar för 20 år sedan, men dagens konstläderinteriörer är så bra att det verkligen är svårt att veta skillnaden mellan äkta och falskt läder om du inte pratar om de allra högsta kvalitetsläderinteriörerna som finns.

Städning och skötsel

Om du inte är superrik och du kan byta bil lika ofta som de flesta av oss byter underkläder, kommer du förmodligen att börja med en ny bil med inredning i äkta läder med de allra bästa avsikterna att hålla lädret rengjort, fuktigt och behandlas för att det ska se så bra ut som möjligt så länge som möjligt.

Det är lite som de där lättmetallfälgar med hål i dem som blir täckta av bromsdamm. Vi börjar alla med att rengöra dem för att behålla thdem glänser under den första veckan eller två, men efter det försvinner nyheten och vi lämnar dem bara tills vi måste få hela bilen detaljerad. Säten i äkta läder är samma sak. Kom igen; om du någonsin har haft ett nytt fordon med äkta lädersäten, hur ofta har du rengjort, återfuktat och fått näring efter de första månaderna eller två? Fortsätt. Erkänn. Inte så ofta om alls.

Läderläder behöver också lite mer än en avtorkning med en fuktig trasa och det kommer att stöta bort fukt och spill precis som allt läder.

Myter om läder vs läderbilstolar

Förutom att använda min egen kunskap och erfarenhet för att skriva artiklar som denna, undersöker jag också de bästa artiklarna från andra webbplatser för att se till att jag inte utelämnar något. De brukar skjuta upp mitt minne och inspirera mig att nämna aspekter som jag annars skulle ha förbisett, men när jag undersöker det här ämnet kan jag stöta på en del saker som verkligen är en mängd du-vet-vad och som måste avvisas.

Till att börja med stötte jag på en förment auktoritativ artikel som hävdar att en nackdel med läder är att det är ett naturligt material från djur och det betyder att det bara finns i ett begränsat antal färger som svart, brunt och vitt. Vilket skräp. Jag har köpt och sålt bilar genom åren med läderinredning i alla möjliga olika färger. Jag minns särskilt en svart Range Rover Sport som såg ut som en bra del av begagnat inventarie från vår grupp begagnade bilköpare tills jag tittade inuti för att hitta interiören var ett ljust orange läder!

Läderhudar färgas innan de används för bilsäten så att de kan vara vilken färg som processorn vill göra dem. Om så inte var fallet, var i hela friden hittar de den röda boskapen för att göra de röda lädersäten du ser i sportbilar?

“Begränsade” äkta läderfärger som erbjuds i Bentley GT

Jag har också stött på påståenden om hållbarheten hos äkta läder jämfört med läder. Och även om det är något i det här som jag kommer att täcka om ett ögonblick, fick en sak jag läste mig verkligen att skratta. Denna speciella artikel hävdade att “hudar som används för att producera läder kommer från kor som skickas för att användas för mjölk. Med andra ord, läderproduktion kräver inte att djuret avlivas först.”

Precis som du inte får Wagyu-nötkött från någon gammal nötkreatur, kommer de finaste läderhudarna inte från vanligt mjölklager. De finaste hudarna kommer ofta från nötkreatur som i första hand avlats för dessa hudar, och alla andra delar av djuret som används är en bonus.

Hållbarhet

Det finns skäl att hävda att äkta läder är ett mer miljövänligt material än konstläder eller konstläder, men det är inte alls ett helt klippt och torkat argument. Leatherette inkluderar plast i sin produktion och det betyder oljor och kemikalier, vilket är dåligt, men ta ett tag att kolla in några av de kemikalier som används för att härda läderhudar och försök sälja det som miljövänligt till Greenpeace eller Leonardo DiCaprio.

Mer energi används förmodligen för att producera konstlädermaterial än äkta läder, men det tar inte hänsyn till koldioxidavtrycket i samband med uppfödning av boskap vi hör så mycket om nuförtiden från vegetarianer, veganer och andra.

Det som händer när bilen eller interiören skrotas leder till att läder är det mer miljövänliga alternativet eftersom konstläder inte bryts ned biologiskt på samma sätt som läder gör. Å andra sidan, hur är det med några av de underlag som används för att stärka billigare läder ibland?

Återförsäljningsvärden

Du kommer definitivt att se läder som en framstående funktion i annonser för begagnade bilar, och till och med den berömda Kelley Blue Book säger att samma fordon med äkta lädersäten kostar cirka 370 USD mer jämfört med fordon med falskt läder. Du kan bli ombedd att betala så mycket som $500 mer för en begagnad modell med äkta lädersäten, jämfört med en identisk modell med tyg- eller läderstolar. Men jag ser detta som en anledning att leta efter klädsel i falskt läder av de skäl som jag redan har nämnt ovan.

Jag är inte säker på att denna besatthet av äkta läder kommer att fortsätta i framtiden när dagens modeller med riktigt framstående lädermaterial blir mer utbredda på begagnatmarknaden, men jag kan ha fel. Faktum är att dagens konstläder är så bra att det påstås att så många bilägare tror att de har äkta lädersäten när de faktiskt är konstläder.

Mina tankar

Jag brukade älska inget bättre än en äkta läderinteriör i en bil, lastbil eller SUV. Återigen, jag brukade bara någonsin vilja köra manuell växellåda och skulle inte överväga tanken på att äga en automat förrän jag äntligen var tvungen att köra en under en längre period.

Om jag köpte en helt ny bil idag skulle jag inte bry mig om interiören var äkta läder eller konstläder, men om jag skulle behålla den i mer än ett par år skulle jag definitivt luta mig mot det konstgjorda materialet. Och som jag nämnde tidigare har jag verkligen en grej mot begagnade bilar med trötta, slitna äkta läderklädsel.

Den senaste helt nya bilen jag köpte var en 2018 Mercedes-Benz C-Klass AMG-Line Cabriolet med svart läderklädsel. Efter att jag hade haft det i ungefär sex månader fick jag reda på när jag sammanställde en recension med hjälp av broschyren och kontrollerade specifikationen att ratten och växelvredet var äkta läder, men sätena var lika falska som Hollywood.

Om inte din första prioritet är det ultimata lyxiga utseendet och känslan och hur sätena slits inte bryr dig om, då skulle jag säga att skaffa en bil med inredning i konstläder istället. Om det är ett konstläder av god kvalitet kommer du förmodligen inte ens att kunna säga att det inte är riktigt läder.

Add Comment