Förlorar en stulen bil i värde?

Begagnade bilar har en historia och den är inte alltid enkel. Du bör alltid få en kontroll av fordonshistoriken innan du köper en begagnad bil och dessa rapporter kan avslöja alla möjliga saker som du kanske inte är medveten om. En sak som en fordonsrapport skulle kunna avslöja är att ett fordon har stulits tidigare, men vad ska du göra om en anmälan visar detta och tappar en stulen bil i värde jämfört med ett identiskt fordon som inte har stulits?

Andrahandsvärdet för ett fordon som har stulits och återställts kommer oundvikligen att vara lägre än en identisk modell med en ren titel, men detta ger en möjlighet för köpare att skaffa sig en begagnad bilfynd om det inte är något annat fel på fordonet än faktum är att den har blivit stulen och återfunnen.

Vad är ett stulet och återvunnet fordon?

Ett stulet och återvunnet fordon är ett fordon som har rapporterats stulet av sin rättmätige ägare till försäkringsbolaget och polisen men som senare hittas och återlämnas till sin ägare. Avgörande är dock att inte alla stöldåterställda fordon är desamma och du måste känna till detaljerna i situationen innan du förbinder dig att köpa ett av dessa fordon.

Och naturligtvis, innan du någonsin överväger att köpa någon begagnad bil måste du veta om den har någon dold historia. Ett av de enklaste och bästa sätten att kontrollera historiken för alla fordon du funderar på att köpa – och potentiellt rädda dig en värld av skada – är med en fordonshistorik. Den jag gärna rekommenderar är EpicVIN, som du hittar genom att klicka här.

Stulna fordon som behåller en ren titel

Beroende på försäkringsgivarens försäkringsvillkor och hur lång tid som går mellan att fordonet rapporteras stulet och det återställs, kan fordonet antingen behålla en ren titel eller omvandlas till en bärgningstitel. Försäkringsbolag kommer att betala ut till den försäkrade ägaren av det stulna fordonet för deras förlust om fordonet inte hittas och återvinns inom en viss tid, men den tidsperioden kommer att variera från en försäkringsgivare till en annan. Om du inte vet hur lång denna period är med din försäkring rekommenderar jag starkt att du kollar din försäkring eller pratar med din försäkringsgivare, men det är vanligtvis ungefär tre veckor eller 30 dagar.

Om ett stulet fordon återvinns inom den tidsperiod som anges i försäkringsbrevet kommer fordonet att behålla sin rena äganderätt så länge det är i samma skick som det var i när det stals. Om fordonet återställs men det har skadats eller förstörts av tjuven, kommer försäkringsbolaget att bedöma skadan och därifrån besluta om fordonet ska skrivas av eller betala för att det ska repareras.

Som ägare till ett stulet fordon som har återvunnits och återlämnats till dig är det goda nyheter att få tillbaka det inom tidsperioden för att det ska hålla en ren titel, eftersom det inte skadar andrahandsvärdet. Å andra sidan, om fordonet hittas och återvinns utanför perioden, kommer försäkringsgivaren att betala ut som en “total förlust”, vilket kan leda till att du inte är i fickan.

Om du har en GAP-försäkring (Guaranteed Asset Protection) som körs tillsammans med din bilförsäkring kommer det att utgöra skillnaden mellan vad försäkringsbolaget betalar ut för din totala förlust och vad du betalade för bilen ursprungligen. Jag tänker inte gå in på detta mer i detalj här men du kan lära dig allt om GAP-försäkring i min artikel om ämnet här.

Ett fordon som har stulits och återställts som behåller en ren titel kommer att vara värt detsamma som det var innan det blev stulet om det inte har skadats av tjuvarna och reparationer har betalats av försäkringsbolaget. I så fall kommer en fordonshistorik att visa att fordonet har varit inblandat i en olycka och det kommer att skada andrahandsvärdet.

Förresten, om du vill veta om några av de allra bästa produkterna, tjänsterna och företagen jag har hittat för att köpa, sälja och hjälpa till med fordonsägande, vänligen kolla in min sida med rekommenderade produkter och tjänster här. Förutom att berätta vart du ska vända dig för att få de allra lägsta priserna på nya och begagnade fordon, täcker jag också ekonomi, försäkringar, delar, detaljer och andra saker också.

Stulna fordon med bärgningstitlar

Om ett fordon blir stulet och återställt men försäkringsbolaget har betalat ut för skadan till ägaren eftersom det ligger utanför den angivna perioden i försäkringen, är det återvunna fordonet då försäkringsbolagets egendom. Försäkringsbolaget kommer sedan att sälja fordonet för att återkräva en del av pengarna det betalade ut till den ursprungliga ägaren, men det kommer att säljas med en bärgningstitel.

Den stulna och återvunna bilen kommer att ha en bärgningstitel även om den är i perfekt skick och det inte är något fel på den, förutom det faktum att den har stulits tidigare och sedan återvunnits. Oavsett dess orörda skick kommer fordonet fortfarande att vara värt betydligt mindre pengar än det skulle vara om det hade en ren titel.

Jag måste dock säga att den överväldigande majoriteten av fordon som stulits och återställs kommer att ha varitinblandad i en olycka av något slag och skadad i varierande grad. I det här fallet kommer försäkringsbolaget att sälja till bilreparatörer som reparerar eller till och med bygger om fordonet vid behov och sedan säljer det vidare med vinst när det är klart.

Alla bärgningstitlar är inte desamma

Det är här saker och ting börjar bli riktigt komplicerade. Varje stat har sina egna lagar angående bärgningstitlar, så ett fordon som tjänar sig själv en bärgningstitel i en stat kan fortfarande kvalificera sig för en ren titel i en annan stat. Det gör det inte lätt för dig som köpare av begagnad bil, och det är ytterligare ett skäl till varför du alltid bör få en kontroll av fordonshistoriken innan du köper en begagnad bil.

Du förstår, det finns en praxis du måste vara medveten om som kallas “titeltvätt”, vilket är där skrupelfria fordonshandlare flyttar fordon till stater som har relativt slappa regler kring bärgningstitelbilar som New York eller New Jersey. De köper en skadad bil billigt i en stat som bärgning och flyttar den sedan till en annan där den kommer att kvalificera sig för en ren titel efter att ha reparerats eftersom reglerna är mindre stränga.

Uppenbarligen, som en bil med en ren titel i det nya tillståndet, kommer den att kräva ett mycket högre pris än vad den skulle ha gjort i det ursprungliga tillståndet där den skulle ha sålts med en bärgningstitel.

Hur mycket av sitt värde förlorar en stulen bil?

Enligt den betrodda resursen, Kelley Blue Book, kommer en tidigare stulen bil med en bärgningstitel vanligtvis att vara värd mellan 20 % och 40 % mindre än bokpriset för samma begagnade fordon med en ren titel. Men, och jag kan inte betona detta tillräckligt starkt, bör du alltid få ett fordon som har stulits och återställts oberoende utvärderat av en expert innan du ens funderar på att ta avstånd med dina pengar för att köpa det.

Även om ett av dessa fordon ser fantastiskt ut kan det finnas alla möjliga saker under du kanske inte känner till med en professionell besiktning. Även om den inte var stulen, tog jag en gång en Range Rover Sport som såg ut i bra skick som ett inbyte mot en ny Range Rover som visade sig inte vara allt det verkade vara. Karossen, interiören och motorn var alla bra och körsträckan och historikrapporten gick bra.

Ska du köpa ett tidigare stulet fordon?

Du bör bara överväga att köpa ett begagnat fordon som blivit stulet och återställt om du verkligen vet vad du gör eller om du har någon med dig som gör det. Det finns en potentiell möjlighet för dig att lägga vantarna på ett begagnat fordon för ett knockdown-pris, men du kan också förlora din skjorta. Tappar en stulen bil i värde? Ja, jag är rädd att det gör det.

Om du vill skaffa ett begagnat fordon till lägsta möjliga pris med mycket mindre risk, kan auktioner från myndigheter och poliser vara rätt väg att gå. Du måste veta vad du letar efter att köpa på någon auktion, men den här guiden är ett bra ställe att hitta begagnade fordon till otroliga priser.

Add Comment