Vad du ska hålla utkik efter när du köper en begagnad Hyundai Santa Fe

Hyundai Santa Fe är en populär crossover-SUV i mellanstorlek som har förändrats mycket under åren. Det har funnits sedan sekelskiftet genom fyra olika generationer och eftersom det har sålts i ganska anständigt antal ända sedan det lanserades finns det många begagnade där ute till salu. Här ska jag berätta om hur denna modell har utvecklats under åren och vad du ska hålla utkik efter när du köper en begagnad Hyundai Santa Fe.

Hyundai Santa Fe Historia

Hyundai Santa Fe började tillverkas 2000 och lanserades som ett erbjudande för 2001 års modell, men på den tiden var Santa Fe faktiskt en kompakt crossover snarare än den medelstora modell den är idag. Detta är en av de mellanstora crossovers som du hittar i fem- och sjusitsiga versioner, men om du funderar på att köpa en tidig sjusitsversion av Santa Fe föreslår jag att du tar en ordentlig titt på mängden utrymme det finns (eller inte) i den tredje raden.

Under åren har Santa Fe vuxit i storlek och statur men den allra senaste versionen erbjuder inte längre en tredje sätesrad. Faktum är att den senaste versionen av Santa Fe är en ganska bra efterlikning av en lyx-SUV, särskilt i dess högsta kalligrafi-utförande.

Om du letar efter prisvärt i en begagnad crossover i mellanstorlek är Hyundai Santa Fe väl värt att kolla in, men du skulle vara klokt att först bestämma vilken version av Santa Fe som kommer att passa dina behov eftersom inte alla versioner av denna Hyundai är skapade lika.

Och naturligtvis, innan du någonsin överväger att köpa någon begagnad bil måste du veta om den har någon dold historia. Ett av de enklaste och bästa sätten att kontrollera historiken för alla fordon du funderar på att köpa – och potentiellt rädda dig en värld av skada – är med en fordonshistorik. Den jag gärna rekommenderar är EpicVIN, som du hittar genom att klicka här.

Första generationens Hyundai Santa Fe (2001-2006)

Jag är inte säker på att jag kan göra så mycket för dig som vill köpa en första generationens Hyundai Santa Fe. Den här tillverkades från 2001 års modell till 2006 års modell och den ser ut och känns ganska lång i tanden nu för tiden. Under huven sitter en relativt bränslesnål fyrcylindrig standardmotor och det finns femväxlade manuella och fyrväxlade automatiska växellådor.

Du hittar också versioner av denna Santa Fe med en kraftfullare V-6-motor som endast var tillgänglig med automatväxellådan medan fyrhjulsdrift var tillgänglig om du ville ha mer dragkraft än standardformatet för framhjulsdrift.

Om du vill veta vilka första generationens trimnivåer som finns och vilka funktioner de erbjuder, här är några av de officiella broschyrerna som du kan ladda ner gratis.

Andra generationens Hyundai Santa Fe (2007-2013)

Den här andra generationen är där begagnade köpare förmodligen bör börja eftersom det här är en mycket mer modern modell som din familj inte kommer att skämmas för att synas i. Den här tillverkades från 2007 års modell fram till 2013 års modell och detta det är där Santa Fe växte till sin nya plats i segmentet för mellanstora crossover-SUV.

Det finns sjusitsiga versioner av denna Santa Fe men den tredje raden är skrattretande liten, så säg inte att jag inte varnade dig! Men på nästan alla områden är detta ett mycket mer imponerande fordon än första generationens Santa Fe och en jag kan varmt rekommendera. Om en andra generationens Santa Fe är den typ av fordon du funderar på att köpa, leta efter en 2010 eller nyare modell eftersom det var en betydande uppdatering i mitten av cykeln för 2010 som gav Hyundai ett rejält lyft.

Hyundai tog den nya storleken på allvar och brydde sig inte om en fyrcylindrig motor den här gången. Istället hittar du två olika V-6-motorer; en vanlig 2,7-litersenhet och en snyggt vridmomentstark 3,3-litersmotor. De bästa tidiga andra generationens modeller är de med 3,3-litersmotorn och femväxlad Shiftronic-automatlåda. Denna kombination finns i de mer exklusiva utrustningsnivåerna som är mycket snyggt utrustade och ger bra valuta för pengarna

Förresten, om du vill veta om några av de allra bästa produkterna, tjänsterna och företagen jag har hittat för att köpa, sälja och hjälpa till med fordonsägande, vänligen kolla in min sida med rekommenderade produkter och tjänster här. Förutom att berätta vart du ska vända dig för att få de allra lägsta priserna på nya och begagnade fordon, täcker jag också ekonomi, försäkringar, delar, detaljer och andra saker också.
Om du vill veta vilka andra generationens trimnivåer det finns och vilka funktioner de erbjuder, här är några av de officiella broschyrerna du kan ladda ner gratis.

Tredje generationens Hyundai Santa Fe (2013-2020)

När Hyundai lanserade tredje generationens of Santa Fe 2012 för 2013 års modell gjorde den den tillgänglig i två olika hjulbaser. Den korta axelavståndet, femsitsiga versionen marknadsfördes som Santa Fe Sport i Nordamerika, och i Kanada marknadsfördes varianten med längre hjulbas som Santa Fe XL.

Nu blir det lite komplicerat här med årsmodellerna. Santa Fe Sport med kort hjulbas var endast i produktion fram till 2018 års modell, men versionen med lång axel av Santa Fe fortsatte att tillverkas och såldes fram till 2020 års modell som Santa Fe XL även om en ny fjärde -generation Santa Fe anlände för 2019 års modell.

En begagnad tredje generationens Santa Fe är ett imponerande fordon som kan ge mycket för pengarna, och glöm inte att de har en fullständig tillverkargaranti tills de är fem år gamla. Om du vill veta vilka tredje generationens trimnivåer som finns och vilka funktioner de erbjuder, här är några av de officiella broschyrerna som du kan ladda ner gratis.

Fjärde generationens Hyundai Santa Fe (2019-nutid)

Santa Fe tog sin nuvarande form 2018 för 2019 års modell när en helt ny fjärde generation landade i utställningslokaler. Fjärde generationen tog Santa Fe ordentligt in i den tvåradiga sfären eftersom sjusitsiga uppgifter utfördes under ett par år av tredje generationens Santa Fe XL som förblev i produktion tillsammans med den helt nya fjärde generationen.

Hyundai måste inte ha varit särskilt nöjd med fjärde generationens Santa Fe eftersom den bara var till försäljning i sin ursprungliga form i två år innan företaget bestämde sig för att ge den en ansiktslyftning för 2021 års modell. Jag gillar det uppfräschade utseendet men många andra kommentatorer gör det inte, men de goda nyheterna för begagnade köpare är att det uppfräschade utseendet är från 2019 och 2020 års modell och det betyder att begagnade priser kan vara lite mer behagliga.

Jag tror att 2021 Hyundai Sante Fe är en seriöst stark utmanare i ett segment av marknaden som är hårt konkurrenskraftigt för tillfället, och om du vill veta det bästa priset du kan få på en helt ny Santa Fe så använd .

Hur mycket ska du betala för en begagnad Hyundai Santa Fe?
Det finns begagnade Hyundai Santa Fe-modeller där ute för att passa nästan alla plånböcker, men det är alltid bra att ha en uppfattning om vad du kan förvänta dig att betala för den du tror skulle passa dig bäst. För att ge dig en uppfattning om hur mycket du bör förvänta dig att betala för en begagnad Hyundai Santa Fe har jag sammanställt en tabell som använder data från thecarconnection.com och Autotrader för att ge dig en prisklass för varje modellår från 2008 och framåt.

Dessa priser är generaliseringar som täcker alla trimnivåer baserat på genomsnittliga mil för deras ålder, vilket är anledningen till att utbudet för varje modellår är ganska brett.

Det finns några problem att se upp för med en begagnad Hyundai Santa Fe, men det finns inget så allvarligt att om du misstänker det bör du genast gå bort från ett köp. Trots det, här är de viktigaste sakerna du kan hitta fel med en begagnad Santa Fe.

Vevaxelpositionssensor – Detta är möjligen det vanligaste problemet och om denna sensor misslyckas kan det leda till att motorn stannar eller inte startar alls. Att byta ut den misslyckade sensorn kommer nästan alltid att lösa detta problem och kostnaden om den inte täcks av en garanti är cirka 100 USD. Automatiska växellådor – Fram till och med årsmodell 2016 kan automatiska växellådor i Santa Fe lida av dålig växlingskvalitet. Detta kan åtgärdas med en ordentlig transmissionsservice med Hyundai-godkända vätskor fyllda till rätt nivå.

Ojämn tomgång – Om en 2,7-liters V-6 eller 2,4-liters fyrcylindrig Santa Fe visar en intermittent ojämn eller instabil tomgång beror det förmodligen på en felaktig avgasåtercirkulationsventil (EGR). Återigen kan detta påverka modeller fram till och med 2016 års modell, men det handlar bara om en fix på hundra dollar.

Återkallelse av krockkudde – Detta var ett ganska allvarligt problem men Hyundai var bara en av många biltillverkare med detta problem. Detta var ett inneboende fel med de krockkuddar som Hyundai och andra köpte för att passa många av sina fordon, som kunde utlösas felaktigt under en olycka när en bilbarnstol har placerats i passagerarsätet. Modellåret som påverkades var 2003, 2004, 2005, 2006 och 2010, så om du funderar på att köpa ett av dessa år, be att få se bevis för att återkallelsen gjordes.

De Hyundai Santa Fe är ett ganska pålitligt fordon utan några inneboende större fel som du behöver oroa dig för, men som alltid lönar det sig alltid att leta efter en med en fullständig servicehistorik som har blivit väl omhändertagen. Även om du köper en som är äldre än fem år gammal och därför utanför den generösa originaltillverkarens garanti, har du fortfarande sinnesfrid att alla problem som kan ha uppstått med det fordonet förmodligen kommer att ha lösts eftersom det hade den garantin under de första fem åren av dess livstid.

Om du vill ha möjligheten att få en begagnad Hyundai Santa Fe eller någon annan begagnad bil för ett löjligt lågt pris, är statliga auktioner ett bra ställe att gå till. Förutom att lägga ut fordon på auktion som tidigare har använts av polisen och andra offentliga organ, används de också för att göra sig av med fordon som beslagtagits av myndigheterna. Kolla in den här länken för att ta reda på mer om hur du kan ta reda på var dessa auktioner är och när de äger rum.

Hyundai Santa Fe Rivals

Som jag sa tidigare har Santa Fe mycket konkurrens och ett antal av dess främsta rivaler är också riktigt bra. Det faktum att Santa Fe fortfarande är lika populär som den är i Nordamerika säger mycket om dess kvalitet, värde för pengarna och hur långt Hyundai har kommit som biltillverkare under det senaste decenniet eller så.

Kia Sorento är en uppenbar rival att nämna eftersom det i stort sett är samma fordon med olika frontpaneler och märken, men andra anmärkningsvärda rivaler av tidiga Santa Fe-modeller inkluderar Ford Explorer, Chevrolet Equinox och Nissan Pathfinder.

Om vi ​​pratar om fjärde generationens Santa Fe, kommer köpare förmodligen att handla den mot sådana som Honda Passport, Volkswagen Tiguan, Jeep Grand Cherokee, Nissan Murano och Chevy Blazer.

Vad är speciellt med Hyundai Santa Fe?

Det är svårt att göra ett allmänt uttalande om vad som gör Santa Fe till ett bra begagnatköp eftersom vi kan prata om väldigt olika fordon, beroende på vilken årsmodell och generation det är. Den senaste Santa Fe skiljer sig mycket från de två första generationerna eftersom Hyundai nu har gjort Santa Fe till en mer sportig och exklusivare än den brukade vara.

Om du bara letar efter en billig, pålitlig och välutrustad begagnad SUV så kommer en andra eller tredje generationens Santa Fe definitivt att passa och du kan till och med ha en plats på tredje raden om du är beredd att stå ut med storleken på dem.

Från den andra generationen och framåt har Santa Fe alltid varit en attraktiv och generöst utrustad crossover-SUV som inte kostar en förmögenhet att köpa eller köra och som sällan kommer att svika dig. För mig är den tredje generationens sweet spot för tillfället när det kommer till en begagnad Santa Fe eftersom den fortfarande ser modern ut, den har massor av moderna funktioner som många av oss nu anser vara nödvändiga, och den kommer inte att bryta bank att köpa.

Ska du köpa en begagnad Hyundai Santa Fe?

Som jag nämnde ovan finns det många alternativ till Santa Fe som du kanske vill överväga och ett starkt argument kan göras för vilken som helst av dem. Du är verkligen bortskämd med valmöjligheter inom detta område av begagnade fordonsmarknaden för tillfället, men du kommer att kämpa för att hitta bättre valuta för pengarna än du får med Hyundai.

Det har alltid varit Hyundais unika försäljningsargument, men allt eftersom åren har gått har Santa Fe gått från att vara billig och glad till att nu gränsa till att känna och se ut som en lyxmodell. Jag tänker inte antyda att Santa Fe är den mest spännande modellen i sitt segment – ​​även om det förändras med 2021 Santa Fe – men det är svårt att tänka på något som sviker den och det faktum att den får den där femåriga garantin när den är ny berättar sin egen historia om det förtroende du kan ha för denna och vilken annan modern Hyundai som helst.

Är Hyundai Santa Fe pålitlig?

Webbplatsen repairpal.com ger Hyundai Santa Fe ett tillförlitlighetsbetyg på 4,0 av 5,0 vilket gör den på andra plats av 26 för medelstora stadsjeepar när det gäller tillförlitlighet.

Är Hyundai Santa Fe dyr att underhålla?

Den genomsnittliga årliga reparationskostnaden för Santa Fe är 515 $ vilket placerar den under den genomsnittliga nivån när det kommer till ägandekostnader.

Är Hyundai Santa Fe en bensinslukare?

Hyundai Santa Fe är definitivt inte en bensinslukare men den är inte lika sparsam som en subkompakt lucka eller sedan heller. Här är en användbar tabell som visar de bästa EPA bränsleekonomivärdena för varje modellår från 2001.

Vilka årsmodeller i Santa Fe bör du undvika?

Det finns ingen enstaka årsmodell där Hyundai Santa Fe var så dålig att den bör undvikas, men de år där Consumer Reports tillförlitlighetsbetyg var lägst är 2005, 2010 och 2015.

Håller Hyundai Santa Fe sitt pris?

Santa Fe tappar ungefär hälften av sitt värde under de första tre åren men avskrivningstakten planar ut mellan det fjärde och sjunde året, så en fyra, fem eller sex år gammal Santa Fe kommer redan att ha fått sin största avskrivningstakt när du köper den.

Hur många platser finns det i en Santa Fe?

Fjärde generationens Santa Fe-modeller är enbart femsitsiga fordon men tidigare generationer kan hittas i fem-, sex- eller sjusitsiga konfigurationer.

Är Hyundai Santa Fe tillverkad i USA?

Ja, ända sedan andra generationen har Hyundai Santa Fe byggts i USA vid Hyundais fabrik i Montgomery, Alabama.

Är Santa Fe ett bra familjefordon?

Santa Fe är ett bra fordon för familjer som inte behöver mer än fem platser. Även om det finns tidigare modeller tillgängliga med sex eller sju platser, är den tredje raden allvarligt trång och barn kommer snart att bli för stora för dem.

Är Hyundai Santa Fe större än Tucson?

Ja, Hyundai Santa Fe är en större SUV än Tucson men den största skillnaden mellan de två är längden. Här är en tabell som jämför några dimensioner av den fjärde

Add Comment