Vad du ska titta efter när du köper en begagnad Ford Explorer

Ford Explorer är ett fordon som har förändrats mycket under åren. Den började som en tvådörrars kompakt SUV, sedan växte den till att bli en mellanstor SUV och sedan 2010 har den förvandlats till en helt och hållet modern crossover-SUV i mellanstorlek. Även om de är utmärkta fordon kan de bli ganska dyra för en icke-lyxmodell när du köper dem nya, så här är vad du behöver leta efter när du köper en begagnad Ford Explorer.

Hur länge har Ford Explorer varit i produktion?

1990 satte Ford sin första version av Explorer i produktion och lanserade den som en 1991 årsmodell, den är fortfarande i produktion idag, och trots att det har gått igenom några anmärkningsvärda förändringar har det aldrig skett ett avbrott i produktionen. På den tiden var det en tvådörrars kompakt SUV som följde i fotspåren av Bronco II men den delade mer när det gäller utseende och komponenter med dåtidens Ford Ranger.

Varför är Ford Explorer så populär?

Ford Explorer har alltid varit populärt eftersom det alltid har varit ett snyggt, bekvämt och kapabelt fordon som alltid verkar förstå vad köparna vill ha just då. Ford Explorer har alltid sålt bra i alla dess former, även om försäljningen tog en rejäl knackning från 2008 års modell tills saker och ting började återhämta sig dramatiskt 2011.

Hur populär är Ford Explorer?

När Ford Explorer dök upp första gången 1990 sålde den imponerande 140 509 exemplar, men även det imponerande antalet försämrades ett år senare när försäljningen av Explorer mer än fördubblades till 282 837. Försäljningen låg kvar på samma nivå fram till 1995 då den sjönk med mindre än 5 000 enheter under det magiska 400 000-strecket, men den siffran uppnåddes 1996 innan Explorer hade sitt bästa försäljningsår någonsin med 445 157 sålda enheter 2000.

Försäljningen sjönk sedan under 400 000 igen 2003 när den gick in i en ganska dramatisk nedgång, och bottnade på eländiga 52 190 2009. Försäljningen ökade till 135 179 2011 och 2015 satte Explorer sig in i ett stadigt mönster av 5,00022 leveranser per år.

Redan innan vi går in på detaljerna om de olika generationerna av Ford Explorer, bör det faktum att försäljningen var så dålig mellan 2006 och 2010 säga dig att det här är årsmodeller att vara misstänksam mot om du funderar på att köpa en begagnad Ford Explorer.

Förresten, om du vill veta om några av de allra bästa produkterna, tjänsterna och företagen jag har hittat för att köpa, sälja och hjälpa till med fordonsägande, vänligen kolla in min sida med rekommenderade produkter och tjänster här. Förutom att berätta vart du ska vända dig för att få de allra lägsta priserna på nya och begagnade fordon, täcker jag också ekonomi, försäkringar, delar, detaljer och andra saker också.

Fjärde generationens Ford Explorer

Det har funnits sex olika generationer av Ford Explorer. Första generationens Ford Explorer var tillgänglig för årsmodellerna 1991-1994, och en andra generationen var en något evolutionär utveckling för årsmodellerna 1995-2003. Båda generationerna fanns i tre- och femdörrarsvarianter, men andra generationens femdörrars Explorer höll bara till 2001 medan tredörrars fortsatte till 2003.

Den första ordentliga omdesignen av Ford Explorer kom med den tredje generationen som täckte modellåret 2002 till 2005, och detta var den första versionen av Explorer som inte var en Ranger pickup med baksida. Även om den tredje generationen behöll tillgången till fyrhjulsdrift, var exteriören mycket mer kombi än SUV.

Utforskare började se mer SUV-liknande ut med ankomsten av den fjärde generationen för 2006 års modell, och denna version byggdes på en ny ram och gynnades av en särskilt uppdaterad interiör. Denna modell fortsatte fram till 2010 års modell och en helt omdesignad femte generationens Ford Explorer kom för 2011 års modell, vilket var där den lastbilsbaserade stegramkonstruktionen lades ner till förmån för en unibody crossover-plattform istället.

Den femte generationens omdesign av Explorer visade sig vara extremt framgångsrik och Ford sålde mer än dubbelt så många femte generationens modeller 2011 som den fjärde generationen som såldes året innan. Den femte generationen fortsatte att se försäljningen växa nästan varje år tills den ersattes av en ny sjätte generation för 2019 års modell.

Den sjätte generationen markerar något av ett radikalt skifte för Explorer eftersom den nu är byggd på en bakdriven plattform, och dess sportiga meriter förstärktes ytterligare med introduktionen av en ST-variant för första gången.
Och naturligtvis, innan du någonsin överväger att köpa någon begagnad bil måste du veta om den har någon dold historia. Ett av de enklaste och bästa sätten att kontrollera historiken för alla fordon du funderar på att köpa – och potentiellt rädda dig en värld av skada – är med en fordonshistorik. Den jag gärna rekommenderar är EpicVIN, som du hittar genom att klicka här.

Hur väl håller Ford Explorer sitt värde?

En Ford Explorer dstiger med cirka 32 % under de första tre åren och 36 000 miles, och ett fem år gammalt exempel med 60 000 miles kommer att ha förlorat cirka 51 % av sitt ursprungliga försäljningspris. Det är ungefär samma avskrivningsnivå som en Chevy Traverse, även om Traverse kommer att ha minskat med några procent mer än Ford efter fem år.

Procentandelen som Ford Explorer sjunker med är ungefär par för kursen, men det är en betydande summa pengar om du överväger en högspecifik version av Explorer. Det är därför till och med en lite begagnad Ford Explorer erbjuder mycket bättre valuta för pengarna än en helt ny, som jag tycker är lite för dyr.

Är Ford Explorer pålitlig?

Ford Explorer är inte utan sina tillförlitlighetsproblem och det är inte alltid de äldre modellerna du måste vara försiktig med. 2002 Explorer är en du förmodligen vill undvika men problemen med den modellen fortsatte i mindre utsträckning tills 2007 års modell kom. Några av problemen dessa årsmodeller led av inkluderar:

  • Överföringsfel
  • Värmare fastnar på den hetaste inställningen
  • En grov tomgång och stannar
  • Sprickor i insugningsröret av plast
  • Kamkedjans kassetter spricker
  • Karossproblem

Har Ford Explorer problem med växellådan?

Många fordon som har funnits länge har växellådasproblem då och då, men vissa modeller lider av dessa problem mer än andra och det är ett av huvudproblemen du behöver leta efter när du kollar in någon begagnad Ford Explorer.

Dessa 2002-2007 modeller kan drabbas av växellådor som kan utfalla, skaka eller inte koppla in alls, medan andra kan drabbas av att transmissionskammen slår i växeln som sedan kan orsaka skakningar och en instabil, opålitlig växling. Ibland, om växellådan växlar snabbare än den borde göra och det får Explorer att rycka eller accelerera snabbare än du vill, kan det inte vara mer än en låg vätskenivå.

Vilken begagnad Ford Explorer årsmodell bör du undvika?

Tredje generationens Ford Explorers från 2002 till 2005 års årsmodell är förmodligen sådana att undvika men 2006 är inte heller bra, eftersom det var den första årsmodellen av den fjärde generationen och det första året av en ny generation av ett fordon ofta lider av tandproblem.

Efter det temat har det faktiskt rapporterats många problem med 2020 Ford Explorer. Förutom att inte fixa problem med tidigare modeller, rapporteras 2020 Explorer ha problem med sin elektronik, kraftutrustning, motor, kaross och ja, återigen, transmissionen.

Vad är bränsleekonomin för Ford Explorer?

Bränsleeffektivitet är inte en särskilt stark egenskap hos Ford Explorer, särskilt eftersom den blev en medelstor. De flesta som läser det här kommer förmodligen att överväga en femte generationens begagnade Ford Explorer eftersom det fortfarande är en mellanstor crossover med modernt utseende och den var i produktion i nio år, så den måste ha varit ganska bra, och det är den jag kommer att koncentrera mig på här.

Den goda nyheten är att det är väldigt liten skillnad mellan framhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna versioner av Explorer, men de dåliga nyheterna är att siffrorna fortfarande är ganska deprimerande. De frontdrivna versionerna är rankade av EPA till 18 mpg i staden, 25 mpg på motorvägen och 20 mpg kombinerat, medan den extra kapaciteten hos AWD ändrar dessa siffror till 17/23/19 mpg, respektive.

Hur många platser i en Ford Explorer?

Ford Explorer har en maximal sittkapacitet på sju, även om många senare modeller kommer som standard med en reducerad kapacitet på sex eftersom de har ett par kaptensstolar på andra raden istället för en bänk. Hur som helst, interiören i Explorer är rymlig för dem inuti oavsett om Ford har sex eller sju säten.

Är Ford Explorer AWD?

Ford Explorer i sin standardform är generellt framhjulsdriven men olika typer av fyrhjulsdrivna system har funnits tillgängliga under varje modellår. Senare utforskare erbjuds med ett system som Ford kallar sitt “intelligenta 4-hjulsdrivna” system, vilket i praktiken är detsamma som ett intelligent AWD-system eftersom det ständigt övervakar drivlinans kraft och fördelar vridmomentet till vilket eller vilka hjul som behöver det , beroende på väglaget för att maximera dragkraften.

Hur säker är Ford Explorer?

Ford Explorers är ganska säkra fordon på grund av det faktum att de är ganska stora stadsjeepar som erbjuder en inneboende grad av strukturell säkerhet för dem inuti. Men om du bara skulle gå efter krocktestbyråernas betyg kanske du inte blir särskilt imponerad. Medan FBI på NHTSA vanligtvis ger Explorer ett fullständigt femstjärnigt betyg för övergripande säkerhet, har IIHS inte varit lika imponerad förrän nyligen.

Introduktionen av den nya sjätte generationens Ford Explorer med sin mängd avancerade säkerhetstekniska funktioner har lett till att IIHS tilldelas Explorer Top Safety Pick-status, men det finns fortfarande rivaleri segmentet som har högre betyg för övergripande säkerhet.

Är Ford Explorer snabb?

Ford Explorer har alltid presterat bra tack vare några ganska kraftfulla motoralternativ som erbjudits genom åren, särskilt 3,5-liters dubbelturbo EcoBoost V-6 från senare tid. Med den motorn under huven i ST-format kan Ford Explorer ta sig från 0 till 60 mph på mycket imponerande 5,2 sekunder och ståtar med en topphastighet på 143 mph.

Är Ford Explorer bekväm?

Ford började bli seriös med den inre komforten i Explorer från fjärde generationen och framåt, och femte och sjätte generationens modeller kan konkurrera med lyxsuvar när det kommer till de högre utrustningsnivåerna.
Även om sätena i sig kanske inte är lika bekväma som vissa konkurrenter, är det svårt att argumentera med mängden utrymme du har inuti Ford Explorers interiör. De som sitter på andra raden i en femte generationens Explorer har mer benutrymme än de skulle ha i en Honda Pilot eller en Chevy Traverse, med Ford som erbjuder 39,8 tum jämfört med 38,5 tum i Honda och bara 36,8 tum i Chevy.

Det finns också mer benutrymme i den tredje raden av Explorer än det finns i Honda Pilot, och Explorer har mer takhöjd i hela kabinen än antingen Pilot eller Traverse.

Vilken är den högsta nivån på Ford Explorer?

Explorer Sport brukade vara den dyraste utrustningsnivån i femte generationens sortiment, men 2016 tog en ny Platinum utrustningsnivå över som Explorer flaggskeppsmodell. ST-utrustningsnivån som introducerades 2020 höll Platinum nära när det gäller pris och funktioner, men den sportigare lutningen av ST höll den fortfarande lite mindre lyxig och lite mer prisvärd än Platinum.

2021 blev Explorer ännu mer exklusiv genom att lägga till en King Ranch-version som är ännu mer exklusiv och dyrare än Platinum.

Är en begagnad Ford Explorer värd pengarna?

En begagnad Ford Explorer är definitivt värd pengarna och representerar ett mycket bättre köp än en helt ny. En ny Explorer kan bli rejält dyr när du kommer till de högre utrustningsnivåerna och de lägre specifikationerna är det bästa värdet. När det kommer till en begagnad Explorer, men deprecieringen den har drabbats av sedan den var helt ny betyder att högre trim börjar se ut som bättre värde.

Hur mycket kostar en begagnad Ford Explorer?

Ford Explorers har funnits så länge nu att det är fullt möjligt att köpa en för mindre än tusen dollar, men bara om du är desperat eller om du är väldigt händig med en uppsättning skiftnycklar!

Du kan köpa en anständig begagnad femte generationens Ford Explorer från så lite som $6 000, men jag skulle kämpa för att rekommendera något lägre än så eftersom den förmodligen skulle ha mer än 200 000 miles på vägmätaren. Och om du är sugen på en begagnad polis Explorer-interceptor kan du välja en 2013-modell för mindre än $7 000 på Autotrader eller ännu mindre på en statlig auktion.

Var kan man köpa de billigaste begagnade Ford Explorers?

Eftersom Ford Explorer säljs i bra antal finns det massor att välja på på begagnatmarknaden, så leta efter det bästa värdet och var inte rädd för att gå därifrån om en affär verkar lite dyr. Ford Explorer har varit ett populärt fordon hos polisen och olika myndigheter de senaste åren, och de välskötta modellerna med ofta låg miltal kommer regelbundet ut på begagnatmarknaden. Om du vill veta när och var du kan hitta de tidigare statliga utforskarna och andra fantastiska fordon till salu till låga, låga priser kan du hitta allt du behöver veta här.

Ska man köpa en begagnad Ford Explorer?

Om du letar efter en mellanstor crossover-SUV med upp till sju säten kan du göra mycket sämre än en begagnad Ford Explorer. Jag skulle egentligen inte leta tidigare än den fjärde generationen, men en femte generationens Explorer är den att gå efter om din budget räcker till. Femte generationens Ford Explorer är snygg, rymlig, bekväm och välutrustad, och om du får en med EcoBoost V-6-motorn kommer du också att njuta av en hälsosam dos prestanda.

Add Comment