Vad du ska titta efter när du köper en begagnad GMC-terräng

GMC Terrain är en av de sällsynta stadsjeepar som faktiskt har blivit mindre med tiden. Den började livet som en crossover-SUV i medelstor storlek, men nu är den mycket i det kompakta segmentet. Det är ett snyggt fordon som fortfarande är ganska rymligt inuti, så här är vad du ska hålla utkik efter när du köper en begagnad GMC Terrain.

Vad är GMC Terräng?

GMC Terrain är en crossover-SUV vilket betyder att den är byggd på en universalplattform snarare än en gammaldags stegramskonstruktion. Crossovers som Terrain har mycket mer billiknande köregenskaper samtidigt som de behåller utseendet och rymligheten hos en traditionell kaross-på-ram-SUV. Terrängen ger upp en del av bogserings- och terrängkapaciteten som är förknippad med traditionella SUV:ar med stegram för att ge en bekvämare körupplevelse som är mer lämpad för den stadsmiljö som fordon som dessa tillbringar större delen av sin tid i.

När ändrades GMC Terräng-kroppsstilen?

GMC Terrain ändrade form och storlek under 2017 när en ny andra generation lanserades för 2018 års modell. Terrängen fick en mycket elegantare och mindre boxig form jämfört med den gamla modellen för den nya generationen, men den sjönk också i storlek lite, och det betyder nu att den tävlar i det kompakta crossover-segmentet snarare än i mellansegmentet.

Förresten, om du vill veta om några av de allra bästa produkterna, tjänsterna och företagen jag har hittat för att köpa, sälja och hjälpa till med fordonsägande, vänligen kolla in min sida med rekommenderade produkter och tjänster här. Förutom att berätta vart du ska vända dig för att få de allra lägsta priserna på nya och begagnade fordon, täcker jag också ekonomi, försäkringar, delar, detaljer och andra saker också.

Hur många GMC Terrängmodeller finns det?

GMC Terrain finns nu i fyra trimnivåer som är SL, SLE, SLT och Denali, men när den lanserades redan 2010 var de fyra trimerna SLE-1, SLE-2, SLT-1 och SLT-2. Den tidiga första generationens modeller var alla tillgängliga i frontdrivna och fyrhjulsdrivna varianter, men 2021 är basmodellen SL nu endast tillgänglig som frontdriven modell.
GMC Terränghistorik

När GMC Terrain introducerades av GM 2009 för 2010 års modell togs den in som en ersättning för Pontiac Torrent som ofta hade sålts i samma återförsäljare. Den första generationens Terrain byggdes på samma GM Theta-plattform som Chevrolet Equinox men de är nu byggda på biltillverkarens nyare Delta-plattform. Terrängen är för närvarande GMC:s minsta modell och passar in i sortimentet under GMC Acadia som jag täcker här.

Första generationens GMC Terrain (2010-2016)

När GM lade ner Pontiac-märket introducerade den första generationens GMC Terrain som en ersättning för Pontiac Torrent. Även om terrängen byggdes på samma Theta-plattform som Pontiac, var det i huvudsak en ommärkt version av Chevrolet Equinox.

Basmotorn är en 2,4-liters inline-fyra som utvecklar 182 hästkrafter och 172 lb.-ft. av vridmoment, men de tidiga modellerna var också tillgängliga med ett 3,0-liters V-6-motoralternativ som är mycket bättre för bogsering.
Jämfört med den mycket liknande Chevy Equinox på den tiden var GMC Terrain alltid lite mer exklusiv med en högre instegsspecifikation. Och 2013 introducerade GMC en ny Denali trimnivå som nu är ett namn synonymt med lyx och hög specifikation över hela GMC-sortimentet.

Andra generationens GMC Terrain (2018-nutid)

GMC presenterade en helt ny andra generation av Terrain i januari 2017 och den började säljas på sommaren som en 2018 års modell. Vid det här laget var Terrain tillgänglig med tre olika motoralternativ och en mängd standard och tillgänglig teknik som Apple CarPlay och Android Auto-kompatibilitet, automatisk bromsning, ett surround-kamerasystem och kollisionsvarning framåt.

En uppdaterad version av den andra generationen skulle komma för 2021 års modell, men den flyttades tillbaka till 2022 års modell som ett resultat av störningar på marknaden orsakade av coronavirus-pandemin.

Och naturligtvis, innan du någonsin överväger att köpa någon begagnad bil måste du veta om den har någon dold historia. Ett av de enklaste och bästa sätten att kontrollera historiken för alla fordon du funderar på att köpa – och potentiellt rädda dig en värld av skada – är med en fordonshistorik. Den jag gärna rekommenderar är EpicVIN, som du hittar genom att klicka här.

Hur populär är GMC Terrain?

GMC Terrain säljs i mycket mindre antal än den närbesläktade Chevy Equinox. Det bästa året för försäljning av terrängen var 2018 då 114 314 enheter såldes i USA, men samma år sålde GM 332 618 enheter av Equinox och det var inte ens Equinox bästa år.

På plussidan, om du köper en GMC Terrain istället för en Chevy Equinox kommer du att se mycket färre av samma fordon på vägen så det finns lite extra exklusivitet förknippad med GMC än Chevy. Å andra sidan kan du också sluta med att betala mer för ett fordon som gör exakt samma sakmitt jobb på ungefär samma sätt.

Är GMC Terrain en lyxbil?

GMC anses tekniskt vara ett lyxfordon, men det finns en viss debatt om var GMC-märket faktiskt står på marknaden. Det har rapporterats att GMC nu har detroniserat Cadillac som GM:s mest sålda lyxmärke, men de flesta konsumenter skulle fortfarande betrakta Cadillac som ett mer premiummärke än GMC.

Om du tittar på en sida som thecarconnection kommer du att se att den jämför helt nya versioner av GMC Terrain med sådana som Subaru Forester, Mazda CX-5 och Honda CR-V. Om GMC Terrain var ett riktigt lyxfordon skulle det istället jämföras med sådana som Acura RDX, Mercedes-Benz GLC-Class och Audi Q5. Jag skulle säga att precis som Buick är GMC något av ett halvvägshus mellan massmarknaden och lyxmärken snarare än att vara ett riktigt lyxmärke.

Är GMC Terrain pålitlig?

GMC Terrain blir mer pålitlig med åren, så du kommer att upptäcka att senare modeller är märkbart mer pålitliga än tidigare versioner av crossover. Första generationens modeller rapporteras ha haft stora problem med saker som deras transmissioner, klimatkontroller och elektriska system, men andra generationens modeller verkar ha eliminerat de flesta av dessa problem.

Första generationens modeller hade problem med överdriven oljeförbrukning samt transmissions- och elektriska problem, så se till att du tittar på servicehistoriken noggrant innan du bestämmer dig för att köpa en begagnad första generationens GMC Terrain. Om du kan se bevis på att dessa problem har åtgärdats och det inte finns några tecken på dem på en provkörning är du ganska bra att gå.

Hur många miles kommer en GMC Terräng att hålla?

En begagnad GMC-terräng kan vara bra för 300 000 miles eller mer om den har blivit ordentligt omhändertagen och underhållen, och så länge den du funderar på att köpa har en bra servicehistorik bör du inte oroa dig för relativt hög körsträcka.

Håller GMC Terrain sitt värde?

En GMC Terräng kommer att minska med så mycket som 28 % under det första året och med 36 % efter tre års genomsnittliga mil. När en GMC Terrain är fem år gammal kommer den bara att vara värd cirka 53 % av sitt ursprungliga värde.

Deprecieringskurvan planar ut lite efter det första året men den börjar sjunka relativt dramatiskt igen efter år fyra. Det finns ingen speciell ålder för begagnad GMC Terräng. Jag skulle säga att det var bättre att köpa än en annan för att minimera värdeminskningen, men jag skulle definitivt säga att du borde köpa en ett år gammal begagnad terräng istället för en helt ny eftersom du kan rädda dig själv så mycket som $7 000 eller mer.

Vilket är bättre, GMC Acadia eller GMC Terrain?

GMC Acadia är ett bättre alternativ om du behöver mer lastutrymme och en tredje sätesrad för att rymma upp till sju personer, men GMC Acadia är mindre, billigare, mer manövrerbar och mer bränslesnål om fem säten räcker för dina behov .

Är GMC Terrain AWD?

De flesta versioner av GMC är standardframhjulsdrivna med AWD tillgänglig, och många begagnade GMC Terrain-modeller på återförsäljare kommer att vara AWD-versioner. Under senare år har basmodellerna uteslutande varit framhjulsdrivna men resten av trimnivåerna kan vara fram- eller fyrhjulsdrivna.

Vilka GMC Terrain årsmodeller bör du undvika?

2011 års modell GMC Terrain har det sämsta rekordet för fel och klagomål, enligt Car Complaints webbplats, men de flesta årsmodeller av den första generationen anses generellt vara mindre tillförlitliga än den andra generationen verkar vara hittills.

Vad är GMC Terräng jämförbar med?

GMC Terrain jämförs ofta med och shoppas mot rivaler som Chevrolet Equinox, Honda CR-V, Toyota RAV4, Mazda CX-5, Ford Escape och Subaru Forester. Men det är faktiskt prissatt exakt samma som Audi Q5 så du kanske vill handla det mot mer exklusiva rivaler som den.

Hur är GMC Terrains bränsleekonomi?

En 2010 GMC Terrain FWD-modell utrustad med den 2,4-liters fyrcylindriga motorn är betygsatt av EPA för bränsleekonomi till 22 mpg i staden, 29 mpg på motorvägen och 23 mpg kombinerat. En AWD-modell med en 3,0-liters V-6-motor är klassad till 17/24/20 mpg respektive.

Bränsleekonomin för GMC Terrain förbättras dramatiskt när den kommer till den andra generationen eftersom de mest effektiva versionerna är betygsatta så bra som 28 mpg i staden, 39 mpg på motorvägen och 32 mpg kombinerat. Det är dock med en 1,6-liters turbodieselmotor och en sexväxlad automatlåda. De mest sparsamma gasdrivna versionerna har en mer blygsam 26 mpg i staden, 30 mpg på motorvägen och 28 mpg tillsammans.

Hur säker är GMC Terrain?

Säkerhet har alltid varit en verklig styrka hos GMC Terrain och även de första modellerna 2010 fick en Top Safety Pick-beteckning från IIHS. Du kan bli chockad över att upptäcka att andra generationens versioner av GMC Terrain inte är lika högt rankade av IIHS och inte uppnår Top Safety Pick-status, men detta beror bara på en dålig strålkastarbetyg. Terrängen gör fortfarande poäng Hur många platser i en GMC Terräng?

GMC Terrain har alltid varit en crossover-SUV med fem säten utan möjlighet till en tredje rad. Om du behöver den extra sittkapaciteten måste du gå upp en nivå till något som GMC Acadia eller Chevy Traverse, men de fem platserna som Terrain har är rymliga bekväma och kommer med massor av justeringar på alla trimnivåer.

Är GMC Terrain snabb?

GMC Terrain är en av de snabbaste kompakta SUV:arna du kan köpa utan att spendera mycket seriösa pengar på något som en BMW X3 M. 2021 GMC Terrain har en 0-60 tid på bara 7,2 sekunder och även en 2010 Terrain kan få dig till 60 mph från en stående start på så lite som 8,1 sekunder.

Är GMC Terrain bekväm?

Komfort är en stor del av GMC Terrain och det är verkligen en mycket bekväm och välbyggd kompakt crossover-SUV på alla utrustningsnivåer. Och även om det nu är en kompakt snarare än en medelstor modell, finns det faktiskt mer benutrymme i andra generationens sätena än det var tidigare.

Första generationens versioner av Terrain har 37,2 tum benutrymme i baksätena, medan andra generationens modeller har imponerande 39,7 tum. Benutrymmet fram är bara mikroskopiskt mindre generöst i andra generationens än första generationens versioner av Terrain, och lastutrymmet är ganska lika under alla årsmodeller.

Vilken är den högsta nivån av GMC Terräng?

Den högsta utrustningsnivån för GMC Terrain är Denali-trimmet, och själva ordet har nu blivit synonymt med fordonsexpertis och lyx. Även om Denali-trimmet inte introducerades till GMC Terrain förrän 2013 års modell, var inte ens SLT-2 som tidigare var den högsta trimnivån i terrängsortimentet lika lyxig eller välutrustad som Denali. Denali är nu i stort sett den standard som inhemska topptrimningsnivåer bedöms efter.

Är en begagnad GMC Terrain värd pengarna?

En begagnad GMC Terrain är en bekväm, rymlig och välutrustad crossover-SUV, och klarar du dig med fem sittplatser är den väl värd pengarna. Den är lite mer exklusiv och exklusiv än den närbesläktade Chevy Equinox, men den kostar inte mycket mer och kostnaden för att driva och underhålla en är ungefär densamma.

Naturligtvis, om du vill köpa en begagnad SUV för en bråkdel av marknadspriset och du är beredd att göra lite läxor för att potentiellt spara dig tusentals dollar, se till att du kollar in statliga auktioner här för detaljer om var och hur du kan av fd regering och konfiskerade fordon på auktioner över hela landet.

Add Comment