Vad du ska titta efter när du köper en begagnad Mazda CX-30

Mazda CX-30 är en relativt ny kompakt crossover-SUV som passar in i Mazda-serien ovanför den mindre CX-3 och under CX-5. Den har funnits i ett par år nu så det är dags att börja fundera på vad man ska hålla utkik efter när man köper en begagnad Mazda CX-30.

Du kommer att upptäcka att Mazda CX-30 kostar mer när den är helt ny än ett antal av dess största konkurrenter, så det är förmodligen vettigt att titta på en begagnad istället om du vill ha en men priset för att köpa en helt ny är att sätta du av. Enligt min mening är CX-30 en av de mest attraktiva crossovers som finns för tillfället, och jag tycker att den är så bra att jag precis har gått ut och köpt en själv!

Vad är Mazda CX-30?

Mazda CX-30 är en subkompakt crossover-SUV som började tillverkas 2019 som storebror till CX-3, men den är fortfarande lite mindre än CX-5. De goda nyheterna för potentiella köpare är att CX-30 trots sitt lilla fotavtryck faktiskt är en mycket rymlig liten crossover som också är mycket raffinerad. CX-30 är perfekt för alla som behöver ett rymligt fordon men som bara har en liten parkeringsplats eller garage för det.

Du kan anta att CX-30 är baserad på samma plattform som den mindre, men med samma namn, CX-3, men så är inte fallet. CX-30 bygger egentligen på samma plattform och är mycket mekaniskt lik Mazda 3 sedan, men de flesta av de upplevda bristerna hos Mazda 3 har åtgärdats med CX-30. Jag tycker personligen att Mazda 3-luckan är det mest attraktiva fordonet på det här området av marknaden, men CX-30 är ett bättre allroundfordon och det var därför jag köpte en istället för en Mazda 3.

Säljer Mazda CX-30 bra?

Mazda CX-30 säljer mycket bra eftersom Mazda sålde mer än 38 000 enheter av CX-30 2020, vilket är en stor framgång för ett helt nytt fordon i denna del av marknaden. Det är fortfarande långt borta från de 146 420 CX-5-modeller som Mazda sålde i USA samma år, men det överskuggar totalt de 8 335 CX-3 som såldes 2020.
Även om Mazda 3 bytte 33 608 enheter 2020 förväntas det att CX-30 kommer att ta ett stort antal försäljningar bort från 3:an och det kommer troligen nästan att utplåna CX-3 under de kommande åren eller två.

Är Mazda CX-30 en ersättare för CX-3?

När Mazda CX-30 lanserades på Los Angeles Auto Show 2019 var företagets tjänstemän ansträngda för att påpeka att den inte var tänkt som en ersättning för den mindre CX-3. Även om CX-30 officiellt var tänkt som ett tillägg till Mazda SUV-familjen, kommer den uppenbara populariteten för CX-30 och det lilla antalet CX-3-modeller som säljs förmodligen att få CX-30 att ersätta CX-3 om inte Mazda bestämmer sig för att helt omforma CX-3 för att ytterligare särskilja den från CX-3.

Varför är Mazda CX-30 så populär?

Mazda CX-30 är så populär eftersom det är en extremt attraktiv subkompakt crossover som utmärker sig på nästan alla områden ett fordon som detta måste utmärka sig inom för att bli framgångsrikt. Även om den inte är lika prisvärd som många av dess nyckelrivaler, är CX-30 ett snitt över konkurrenterna när det gäller stil, kvalitet och förfining. Om din budget inte räcker till ett liknande fordon från ett prestigemärke som Audi, BMW, Mercedes-Benz, Lexus, Cadillac eller Lincoln, kan du dock ha samma nivåer av stil och kvalitet från Mazda för mycket mindre pengar. Sanningen är att Mazda-modeller som CX-30 nu sitter i utrymmet mellan massmarknads- och lyxmärken.

Tänk på Mazda i likhet med märken som Buick och GMC som också försöker gränsa klyftan mellan lyx och massmarknad. Även om Lincoln är tänkt att vara ett riktigt lyxmärke, skulle jag föreslå att ett Lincoln-märke inte motiverar en så stor prisskillnad från Mazda nuförtiden.

Ta Lincoln Corsair, som är märkets nyaste lilla crossover-SUV. Den är något större än Mazda CX-30 – men bara precis – ändå kostar Lincoln nästan 50 procent mer än Mazda CX-30. Jag skulle satsa på Mazdan och spara pengarna, men det kanske bara är jag eftersom jag inte anser att Lincoln-märket är i närheten av lika prestigefyllt som Mercedes eller BMW.

Add Comment