Varför har lila aldrig varit en populär färg för bilar?

När du tänker på bilfärger kommer vissa att tänka på direkt och vägarna är fulla av fordon i olika nyanser av samma få färger. Varje ny bil idag verkar vara svart, vit, grå eller silver, men varför har lila aldrig varit en populär färg för bilar, lastbilar och stadsjeepar?

Lila bilar är få och långt mellan eftersom biltillverkare producerar vad folk vill ha och inte många människor vill köpa lila bilar. Även om djupa metalliska lila inte är ovanliga för dyra, exotiska superbilar och engångsrestauranger, betyder den potentiella negativa inverkan på restvärdet av en bil i en sådan polariserande färg att lila inte är ett populärt val för masstillverkade fordon.

Då och då kommer en biltillverkare att inkludera någon sorts metallisk lila i sin palett av färger för en ny bil, men modeller som erbjuds i vad de flesta av oss skulle tänka på som lila tenderar att antingen vara sportiga, ungdomliga eller funkiga. Låt oss vara ärliga; när såg du senast en lila Chevy Suburban eller Lincoln Continental?

Den sorts bilar du förmodligen förväntar dig att erbjudas i någon sorts lila skulle vara små bilar riktade till en ganska ungdomlig publik som Chevy Spark, Dodge Neon eller Nissan Juke.

Vad säger en lila bil om dig?

Att ha en lila bil säger förmodligen att du gillar att bli uppmärksammad och att gå under radarn är inte högt på din prioriteringslista. Lila anses allmänt vara en färg som gynnas av kreativa människor och de som gillar att betrakta sig själva som något av en individualist. Denna analys ligger förmodligen nära sanningen när vi tänker på vilka biltyper som ofta förknippas med lila lack.

Förresten, om du vill veta om några av de allra bästa produkterna, tjänsterna och företagen jag har hittat för att köpa, sälja och hjälpa till med fordonsägande, vänligen kolla in min sida med rekommenderade produkter och tjänster här. Förutom att berätta vart du ska vända dig för att få de allra lägsta priserna på nya och begagnade fordon, täcker jag också ekonomi, försäkringar, delar, detaljer och andra saker också.

Gör lila färg en bil dyrare?

Den typ av nyanser vi normalt tänker på när någon nämner en lila bil är djupa, rika och ofta mycket metalliska eller pärlemorskimrande, och det kan lägga till en rejäl premie på kostnaden för en bil. När en produktionsbil erbjuds i en lila metallic blir den förmodligen inte dyrare än de andra metalliska färgerna som erbjuds, men om det är en speciallackering för en restomod kan kostnaden för att producera en superhögkvalitativ finish i lila vara rinnande dyr.

Om du går för en lila specialmålning, särskilt en av de djupa, rika metallerna som kräver många, många lager för att få önskad finish, himlen hjälper dig om du har en kollision och måste få en sektion omsprutad för att matcha!

Minskar lila en bils restvärde?

Vilken färg din bil har kan göra en betydande skillnad för andrahandsvärdet och det är därför många människor spelar det säkert genom att gå för de monokromatiska färgerna för det mesta. Att välja vilken färg som helst som anses vara lite “utöver det vanliga” kan skada andrahandsvärden, och med så få lila bilar runt dig skulle det vara tilltalande för en mycket liten marknad om du försökte sälja en vanlig bil med en lila lackering .

Enligt Volkswagen väljer 71 % av amerikanska bilköpare monokromatisk lack för sina nya fordon, men de tror att det kommer att förändras med fler människor som vågar vara annorlunda inom en snar framtid. På grund av trycket från sociala medier för att få saker att sticka ut mer nuförtiden, tror folket på Volkswagen att djärvare färger som lila kommer att bli mer populära i framtiden än de är just nu. Men om du vill tro att ljusa färger snart kommer att bli mer populära än grått, vitt, svart och silver så tänk om.

Volkswagens senior färg- och trimdesigner, Jung Lim “Limmy” Park, säger “Framtiden blir färgglad, helt klart. Färgen förändras alltid, och vår färguppfattning utvecklas alltid beroende på vad vi ser, vad vi observerar och vad vi lever med.”

Även om Volkswagens experter tror att allmänhetens intresse för oförargliga monokroma bilar inte kommer att förändras nämnvärt, har Park märkt att konsumenterna allt mer vill ha djärvare, ljusare nyanser som sticker ut lite mer, särskilt på en skärm.

Park tillade, “Färgerna som finns på de ursprungliga bussarna och skalbaggarna är ikoniska för Volkswagen och fortsätter att kännas igen även när färgerna inte längre är i produktion. Den ljusa samtida gula på Volkswagen ID. Buzz-konceptet är ett bra exempel på hur den ursprungliga färgbilden skulle kunna omtolkas för högteknologin och den är inte tillgänglig på andra ställen utan i Volkswagen.”

Vilka bilar finns i lila?

Det är inte som om biltillverkare vägrar att erbjuda lila färg som ett fabriksalternativ. Du kanske blir förvånad över hur många bilar som har haft en lila lack tillgänglig under åren. Anledningen till att det inte finns fler av dem på vägen är helt enkelt att återförsäljare och kunder sällan beställer sina nya fordon i lila.

Bilar som är tillgängligable i lila tenderar att vara de typer av bilar som skulle få dig att märka vilken färg de än har, och att ha en i lila gör dem bara ännu mer märkbara. Bland de vanligaste lila bilarna du kommer att stöta på i Amerika är Dodge Challenger och Dodge Charger.

2021 Dodge Charger och 2021 Dodge Challenger finns i en färg som heter Hellraisin, som är en något dämpad lila nyans som inte är alltför stötande. Tidigare har Dodge varit välkänd för en lila som heter “Plum Crazy” som är en mycket mer levande nyans än Hellraisin. McLaren och Lamborghini är också tillverkare som inte drar sig för att producera lila modeller som McLaren 720S och Lamborghini Huracan, som ofta finns till försäljning på Auto Trader eller specialiserade webbplatser i lila.

Vad händer om du vill ha en lila ny bil och den inte är tillgänglig?

Vissa moderna fordon skulle säkert passa en lila lackering och det är lite av en överraskning att de inte är tillgängliga från fabriken i lila. Några som omedelbart dyker upp är de nya Ford Mustang Mach E- och Bronco-modellerna, och hur är det med en lila Jeep Wrangler?

Naturligtvis, bara för att tillverkaren av ditt valda fordon inte tycker att det är värt att erbjuda ett lila färgalternativ betyder det inte att du inte kan ha exakt den lila nyans du vill ha. Så länge du är beredd att betala för det, vill säga. Det finns massor av fantastiskt begåvade färgbutiker runt om i landet som bara alltför gärna tar din helt nya åktur direkt från utställningslokalen och målar den i vilken färg du vill. Och om du går online hittar du alla sorters begagnade bilar till salu där detta är exakt vad som har gjorts.

Gör bara en sökning på Auto Trader efter lila bilar så hittar du massor till salu som du vet inte kom ut från fabriken på det sättet. Som jag nämnde tidigare, skyll dock inte på mig när du kommer för att försöka sälja dig lila stolthet och glädje och upptäcker att det inte finns så mycket kärlek där ute för din favoritfärg som du kanske har hoppats.

Ett billigare alternativ till målning

Om bilen du vill ha inte är tillgänglig i lila men du inte är 100 % engagerad i kostnaden och hållbarheten för en fullblåst respray i den färg du väljer, finns det ett sätt att få vilken finish du vill för mindre än kostnaden för en respray och att återställa bilen till sin ursprungliga färg kommer inte att kräva ytterligare en dyr respray.
Lösningen är att få din bil inslagen i en vinylfolie. Det är fortfarande inte ett billigt alternativ (om du vill ha ett ordentligt jobb gjort och inte ett ohyggligt billigt) men det är inte heller permanent om du inte vill att det ska vara det. Du pratar förmodligen fortfarande om att spendera flera tusen dollar, beroende på fordonets storlek och komplexitet, men du kan åtminstone ta bort omslaget om du behöver eller vill i framtiden.

Du hittar många lila bilar till salu online och de flesta av dem är förmodligen inslagna eftersom de inte har tillverkats i lila ursprungligen.

Det finns lila…. Och så finns det LILA

Som de flesta färger finns det ett nästan obegränsat antal olika nyanser av lila du kan välja mellan som kan se extremt olika ut och definitivt passa olika typer av fordon. I ena änden av spektrumet kan du ha en mycket blek nyans som ljung, i den andra ytterligheten har du de otroligt djupa, högljudda, ljusa metalliska lila som byggare ofta väljer för hot rods och restomods och kan kosta lika mycket som en familjebil bara för lackeringen.

Däremellan finns det alla möjliga olika nyanser, men de ljusare brukar passa mindre bilar. Du kunde definitivt se en Volkswagen Beetle i en blek, pastelllila. Men måla något som en Range Rover eller en Cadillac Escalade i en sådan färg, och när det kommer till att försöka sälja vidare någon gång, kommer du att leta efter en mycket liten nål i världens största höstack för att hitta en köpare. Å andra sidan kan mindre bilar också passa den typ av stora, djärva, ljusa lila som du förmodligen vill ha för ett större fordon, och några av de mer smakfulla lila runt om kan vara så mörka att de ser ut som svarta tills du får dem i rätt sorts ljus.

Ska man köpa en lila bil?

Smak kan vara en mycket personlig och individuell sak, men det borde vara bländande uppenbart att en lila bil kommer att minska antalet potentiella köpare när det så småningom är dags att sälja vidare. Om det inte spelar någon roll för dig och du är ett stort fan av lila så fortsätt.

Men jag skulle föreslå att om ett fordon verkligen passar lila så kommer tillverkaren förmodligen att erbjuda det, och om det inte är ett fabriksalternativ är det förmodligen av goda skäl. Det är därför du kan köpa en Dodge Charger från fabrik, Dodge Challenger eller Lamborghini Huracan i lila men inte en Buick Enclave eller Lincoln Navigator.

Add Comment